ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: «Λύνει» ακόμα περισσότερο τα χέρια για απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων

Επιλεγμένη αρθρογραφία από τον καθημερινό Τύπο
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: «Λύνει» ακόμα περισσότερο τα χέρια για απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων

Δημοσίευση από siya.gr »

Tο αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο η μεγαλοεργοδοσία εντείνει την επίθεσή της στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να φορτώσει στις πλάτες τους τα βάρη της νέας κρίσης, συνεχίζει να ενισχύει η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες παγιώνουν και επεκτείνουν τα δήθεν «έκτακτα» μέτρα των τελευταίων μηνών.

Χαρακτηριστικά, στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε προστασία των θέσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή και πλέον επαναλειτουργούν. Συγκεκριμένα, η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση «απαγόρευση απολύσεων» περιορίζεται μόνο στο διάστημα που ισχύει η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με εντολή του κράτους. Με την επανέναρξη της λειτουργίας τους, ανοίγει στην εργοδοσία και η δυνατότητα για μαζικές απολύσεις, ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των τελευταίων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η ΚΥΑ προβλέπει ότι «επιχειρήσεις - εργοδότες, που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών», τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μάη. Το προσωπικό που θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης θα πάρει ένα επίδομα 534 ευρώ για όλο το Μάη, ή ένα μικρότερο μέρος αυτού ανάλογα με τις μέρες που θα διαρκέσει η αναστολή της σύμβασης.

Μάλιστα, σε ορισμένους κλάδους και ειδικότητες η αναστολή συμβάσεων μπορεί να ξεπεράσει και το 60% του προσωπικού. Σε αυτές τις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στην επισκευή και συντήρηση πλοίων και σκαφών, υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, αεροπορικές μεταφορές επιβατών κι εμπορευμάτων, υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων, ξενοδοχεία και καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης, παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων κ.λπ.

Σημειώνεται επίσης ότι η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τους παραμείνουν σε αναστολή μέσα στο Μάη θα γίνει σε δύο φάσεις τον Ιούνη. Για τις επιχειρήσεις που συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές το μήνα Μάη, η πληρωμή θα γίνει από τις 5 έως τις 10 Ιούνη, χωρίς να απαιτούνται νέες δηλώσεις από τους εργαζόμενους. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους του προσωπικού, η πληρωμή θα γίνει από τις 10 έως τις 12 Ιούνη. Επίσης, η νέα ΚΥΑ δεν ξεκαθαρίζει πάνω σε ποιο μισθό θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα που οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και το Δημόσιο πληρώνει μόνο την ειδική αποζημίωση (για το πρώτο 45ήμερο η σχετική ΚΥΑ προέβλεπε πως οι εισφορές θα καλύπτονται από το Δημόσιο, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου).

Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι εντός και εκτός της «περιόδου προστασίας»

Σημειώνεται επίσης πως, όπως και στην προηγούμενη φάση, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων για το μήνα Μάη (είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν είτε για επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων βάσει ΚΑΔ), μετά την παρέλευση μόλις 45 ημερών από τη λήξη των αναστολών θα μπορούν να προβαίνουν και τυπικά σε απολύσεις.

Βέβαια, τόσο στο τρέχον διάστημα της ισχύος της αναστολής συμβάσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου «προστασίας» των 45 ημερών, οι επιχειρήσεις διαθέτουν άλλα εργαλεία για να συνεχίζουν τις απολύσεις: Από τη λεγόμενη «ρήτρα προστασίας των θέσεων εργασίας» και την υποχρέωση διατήρησης του «ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας», η κυβέρνηση εξαιρεί τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», καθώς και τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αξιοποιεί τα παραπάνω η εργοδοσία, είναι οι εξελίξεις στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι»: Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 160 εργαζομένων υπό τη μορφή «οικειοθελών αποχωρήσεων», όπως και στην απομάκρυνση 120 ακόμα εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτήν...

Η «βεντάλια» των αντεργατικών προβλέψεων και της νέας ΚΥΑ δεν σταματά εδώ: Και για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά την οριστική ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν και σε αυτούς εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή, να τους υποχρεώνουν να δουλεύουν μόνο δύο βδομάδες το μήνα, με τον μισό μισθό. Η εργασία μπορεί μάλιστα να είναι διακεκομμένη ή συνεχόμενη και θα αφορά το 50% του προσωπικού της επιχείρησης...

Πηγή: Ριζοσπάστης, 12/5/20
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Κλειδωμένο