Γιγαντιαία δίκτυα παρακολούθησης και φακελώματος με αφορμή την πανδημία

Επιλεγμένη αρθρογραφία από τον καθημερινό Τύπο
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Γιγαντιαία δίκτυα παρακολούθησης και φακελώματος με αφορμή την πανδημία

Δημοσίευση από siya.gr »

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία στην επιτήρηση των περιορισμών που τίθενται σε όλον τον κόσμο με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, δημοσιεύει το «Reuters», δίνοντας μια ανατριχιαστική εικόνα για τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αναπτύσσουν γιγαντιαία δίκτυα παρακολούθησης και φακελώματος του λαού, έτοιμα για κάθε χρήση, σε έκτακτες και σε «κανονικές» συνθήκες.

Σύμφωνα με το «Reuters», σε Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν δεδομένα στις Αρχές, παρακολουθώντας εάν οι άνθρωποι συμμορφώνονται με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία που έχουν επιβληθεί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία αυτή «σέβεται τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρώπης» και ότι «τα δεδομένα είναι ανώνυμα», στις χώρες αυτές, ενδεχομένως και σε άλλες που δεν είναι γνωστές, βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστιου μεγέθους συλλογή προσωπικών δεδομένων, στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών».

Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία, η «Deutsche Telekom» ενημερώνει τις Αρχές για το κατά πόσο τηρούνται οι περιορισμοί εκεί που έχουν κλείσει σχολεία και καταστήματα, παρακολουθώντας τις κινήσεις των κατόχων έξυπνων τηλεφώνων.

Η παρακολούθηση μάλιστα εντείνεται και επεκτείνεται από μέρα σε μέρα με το αιτιολογικό ότι «η Γερμανία εισέρχεται στην εκθετική φάση της επιδημίας» και επομένως, «χωρίς πρόοδο στη μείωση των επαφών μεταξύ προσώπων, θα μπορούσαν να μολυνθούν έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε δύο ή τρεις μήνες».

Στην Ιταλία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας «Telecom Italia», «Vodafone» και «WindTre» προσφέρουν επίσης στις Αρχές συγκεντρωτικά στοιχεία για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων. Στην περιοχή της Λομβαρδίας τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να ελεγχθεί το κατά πόσο οι κάτοικοι συμμορφώνονται με τις εντολές για παραμονή στο σπίτι.

Στην Αυστρία η «A1 Telekom Austria Group», η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, μοιράζεται τα δεδομένα με το κράτος μέσω μιας εφαρμογής ανάλυσης κίνησης που αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει! Διαφημίζει μάλιστα ότι το εργαλείο αυτό συμμορφώνεται με τον Κανονισμό περί απορρήτου της ΕΕ και τον Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος επιτρέπει την παρακολούθηση, με το μανδύα κάποιων τυπικών περιορισμών στην επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του.

Όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οι καταγραφές τους αφορούν μαζικά και ανώνυμα δεδομένα και όχι εξατομικευμένη και προσωποποιημένη παρακολούθηση, το σίγουρο είναι ότι οι δυνατότητες τέτοιων μηχανισμών είναι ανεξάντλητες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της πληροφορίας που καταλήγει στις κρατικές αρχές.

Δεν πρέπει επομένως να υπάρχει κανένας εφησυχασμός για μεθόδους και εργαλεία παρακολούθησης και καταγραφής που έχουν δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες με πρόσχημα τις «έκτακτες» συνθήκες, όπως γίνεται τώρα και στη χώρα μας, σε πρώτη φάση με την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στον έλεγχο των απαγορεύσεων στην κίνηση. Όπως έχει δείξει η πείρα, τέτοιοι μηχανισμοί στρέφονται τελικά ενάντια στο λαό και στο κίνημα.

Πηγή: 902.gr
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Κλειδωμένο