Ανεξάντλητο αντεργατικό «μενού» για όλα τα γούστα της εργοδοσίας

Επιλεγμένη αρθρογραφία από τον καθημερινό Τύπο
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Ανεξάντλητο αντεργατικό «μενού» για όλα τα γούστα της εργοδοσίας

Δημοσίευση από siya.gr »

Η «απογείωση» της εργοδοτικής ασυδοσίας, χαρακτηριστικά παραδείγματα της οποίας αποτυπώνονται στον πρώτο τόμο της «Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας στην πανδημία», που παρουσίασε το ΠΑΜΕ, δεν ήρθε από το πουθενά.

Οι δεκάδες χιλιάδες επιπλέον απολύσεις, οι ακόμα περισσότερες δυσμενείς μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, η απληρωσιά, το χτύπημα δικαιωμάτων κ.ο.κ. πάτησαν στο τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην παραπέρα αποφασιστική ενίσχυσή του από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία μέσα σε λίγες μέρες, με διαδικασίες fast track, ικανοποιεί πάγιες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια και ήρθαν για να μείνουν.

Μέτρα... «πάρε ό,τι θες καρδιά μου» για το κεφάλαιο

Αξιοποιώντας ως «τυράκι» το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες, μέτρο που πάρθηκε σε συνθήκες όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στάλθηκαν από τις επιχειρήσεις και το κράτος σπίτι τους, άλλοι απολυμένοι, άλλοι απλήρωτοι κ.ο.κ., η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να συσκοτίσει τον χαρακτήρα και το στόχο της επίθεσης, αλλά μιλάει προκλητικά για... «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας» και «πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων»!

Η αλήθεια όμως είναι ότι το όλο «πακέτο» που διαμόρφωσαν οι απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέσα στον τελευταίο μήνα είναι ακριβώς ένα ανεξάντλητο αντεργατικό «μενού» για χάρη της εργοδοσίας.

1. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλήθος μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, με διάφορες ενισχύσεις, «διευκολύνσεις» και «χρηματοδοτικά εργαλεία» - ένα «καλάθι ευεργετικών διατάξεων, αναστολών φόρων και εισφορών» όπως το περιγράφει ο υπουργός Εργασίας - αφού προηγουμένως τις άφησε ανενόχλητες να κάνουν απολύσεις με το τσουβάλι για ένα ολόκληρο 20ήμερο από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Από 1 έως 20 Μάρτη έγιναν πάνω από 110.000 απολύσεις, ενώ στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων καταγράφηκαν 43.500 περισσότερες απολύσεις, σε ένα μήνα μάλιστα που από το 2013 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) μέχρι και το 2019 καταγράφεται πάντα θετικό ισοζύγιο! Για όλο αυτό το όργιο απολύσεων η κυβέρνηση λέει... «περασμένα ξεχασμένα», ενώ κουβέντα δεν λέει και για το αντίστοιχο μπαράζ δυσμενών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

2. Τα κυβερνητικά μέτρα διασφαλίζουν στις επιχειρήσεις όλα τα εργαλεία για να συνεχίσουν να απολύουν και τώρα, χωρίς να τις εμποδίζουν οι περιβόητες... «ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας». Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απαγορεύει όλες τις απολύσεις, αλλά ξεκαθαρίζει με τις ΠΝΠ της ότι οι εν λόγω «ρήτρες» δεν αφορούν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» (όπως βαφτίζονται χιλιάδες αναγκαστικές παραιτήσεις) ή τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη ανανέωση των συμβάσεων και οι εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και χρόνια στα αεροδρόμια).

3. Πρόσθετα σε όλα τα αντεργατικά όπλα που έχει στα χέρια της η εργοδοσία, τα νέα μέτρα τής δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας μισθούς έως και 50%, στο άψε - σβήσε, χωρίς έστω και αυτές τις προσχηματικές διαδικασίες «διαβούλευσης» και «ενημέρωσης» που προβλέπονταν μέχρι τώρα. Η σχετική πρόβλεψη βαφτίστηκε... «ορισμός προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης» και ήρθε να ενισχύσει αυτό το άθλιο αντεργατικό όπλο, που βρίσκεται στη φαρέτρα της εργοδοσίας από το 1990, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα.

4. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να επιβάλλεται η μεταφορά εργαζομένων από τη μια στην άλλη επιχείρηση ενός επιχειρηματικού ομίλου, χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους και χωρίς «ενοχλητικές» αντιδράσεις όπως π.χ. οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, η πάλη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους στον ΟΤΕ κ.λπ.

5. Η τελευταία ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει συνδυασμένη χρήση όλων των «εργαλείων ευελιξίας». Ξεκαθαρίζεται δηλαδή ότι μια επιχείρηση μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία σε μέρος του προσωπικού, να αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας σε ένα άλλο μέρος, να συνδυάζει αυτό το μέτρο και τηλεργασία στον ίδιο εργαζόμενο, να μεταφέρει άλλους εργαζόμενους από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να επιβάλλει σε άλλους εργαζόμενους υπερωριακή απασχόληση, φτάνοντας έως και τις 13 ώρες εργασίας ημερησίως.

Αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν

Η κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι όλα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα είναι τάχα «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα, για να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας», δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλούσια πείρα από τα πρόσφατα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από όλα τα δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρέμειναν σε πλήρη ισχύ και στη φάση της ανάκαμψης. Ολες οι προηγούμενες ανατροπές στο πλαίσιο για τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις απολύσεις, η απογείωση της «ευελιξίας», γίνονται σήμερα η αφετηρία για να εξαπολυθεί ο νέος γύρος της επίθεσης.

Το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο ενισχύεται παραπέρα, είναι έτοιμο να μπει σε πλήρη εφαρμογή την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, με τα αστικά επιτελεία να μιλούν ήδη ανοιχτά για ύφεση, για ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και μείωση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, καθώς η πανδημία δρα ως θρυαλλίδα για την από καιρό διαφαινόμενη οικονομική κρίση που έρχεται.

Τον πραγματικό χαρακτήρα και τη μακροπρόθεσμη στόχευση των πακέτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, που παρουσιάζονται ως «στήριξη των εργαζομένων», επιβεβαιώνει και το πρόγραμμα με το όνομα SURE, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιόν, «η πρωτοβουλία SURE θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας»: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας ή να αναστέλλουν συνολικά την εργασία των εργαζομένων και το κράτος θα «στηρίζει το εισόδημά τους» για όσο δεν εργάστηκαν, με κονδύλια που θα προκύπτουν από «δάνεια με ευνοϊκούς όρους» από την ΕΕ (σε αναλογία με τα... «ευνοϊκά δάνεια» των μνημονίων). Με έναν σμπάρο δηλαδή πολλά τρυγόνια για το κεφάλαιο: Παραπέρα στήριξη όλων των μορφών «ευελιξίας», απαλλαγή από ένα μέρος ή από όλη τη μισθοδοσία, αναλόγως των εκάστοτε επιχειρηματικών συμφερόντων, και στο τέλος... ο λογαριασμός θα πέφτει και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, μέσω της φορολογίας και νέων άγριων περικοπών, για την αποπληρωμή των νέων δανείων.

Τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης!

Τώρα είναι λοιπόν η ώρα οι εργαζόμενοι να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια! Με τα ταξικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, με κάθε πρόσφορο τρόπο να κάνουν καθαρό σε κυβέρνηση και εργοδοσία: Ο λαός πλήρωσε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Δυναμώνουμε την πάλη για να καταργηθούν άμεσα όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ, για να κηρυχθούν άκυρες όλες οι απολύσεις και οι αρνητικές μεταβολές από την 1η Μάρτη και μετά. Παίρνουμε όλα τα μέτρα συλλογικής αντιμετώπισης της επίθεσης στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους. Μια γροθιά, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, απέναντι σε όσους μας καλούν να υποταχθούμε ή τάχα «να λογαριαστούμε μετά», απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τις σύγχρονες ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους σε ανάπτυξη και κρίση, δίνουμε σήμερα τη μάχη για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας!

Πηγή: Ριζοσπαστης, 5/4/2020
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Κλειδωμένο