Νέα ΠΝΠ: Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων και σμπαραλιάζονται τα ωράρια των εργαζομένων

Επιλεγμένη αρθρογραφία από τον καθημερινό Τύπο
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Νέα ΠΝΠ: Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων και σμπαραλιάζονται τα ωράρια των εργαζομένων

Δημοσίευση από siya.gr »

To ωράριο «λάστιχο» και οι σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις είναι η νέα «κανονικότητα» που διαμορφώνει η κυβέρνηση, μετατρέποντας την πανδημία σε «ευκαιρία» για ένα νέο κύμα περιστολής δικαιωμάτων.

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να προσαρμόσει πλήρως το ωράριο του εργαζόμενου στις «ανάγκες» της επιχείρησης, αλλά και να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει:
  • Οι επιχειρήσεις «των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους». Για ...«ξεκάρφωμα», αναφέρεται ότι «η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών».
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, «δύνανται να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, μπορούν να απασχολήσουν μόνο το 40% του εργατικού δυναμικού και το υπόλοιπο να το διατηρήσουν σε αναστολή σύμβασης.
  • Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές το Μάη με εντολή δημόσιας αρχής «παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας». Οι εργοδότες που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, είναι υποχρεωμένοι να μην κάνουν απολύσεις «για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου», δηλαδή μπορούν να το κάνουν μετά από αυτή την προθεσμία.
  • Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.
  • Οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, δικαιούνται αποζημίωσης ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Εάν μπουν σε αναστολή για ένα μήνα, θα πάρουν κάτι περισσότερο από 500 ευρώ.
  • Η κυβερνητική απόφαση για τον ύψος του κατώτατου μισθού μετατίθεται για τον Γενάρη του 2021, αντί για τον ερχόμενο Ιούνη που αρχικά είχε εξαγγελθεί. Δηλαδή, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που είχε υποσχεθεί, παραπέμπονται για την ερχόμενη χρονιά, με βάση τις «δυνατότητες» της οικονομίας.
Τα νέα αυτά «δώρα» προς τους εργοδότες, έρχονται να συμπληρώσουν το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετήθηκε με τις προηγούμενες ΠΝΠ, όπως η δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή της απασχόλησης των εργαζομένων με μισό μισθό. Προκειμένου να γίνει πιο «ελκυστική» η μερική απασχόληση, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ένα μέρος του εισοδήματος που θα χάσουν οι εργαζόμενοι θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα της ΕΕ SURE.

Πηγή: 902.gr
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Κλειδωμένο