Μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων

Σύνοψη όσων προβλέπονται για τους εργαζόμενους στις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων

Δημοσίευση από siya.gr »

Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι-εργοδοτών των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ποια η διαδικασία για την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 64/14-3-2020 θεσπίστηκε ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Για τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης σε επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου, βλέπε σχετικά:


viewtopic.php?f=7&t=3
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΝΑΤΑΣΑ
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 5:36 pm

Re: Μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων

Δημοσίευση από ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΝΑΤΑΣΑ »

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΝΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ. Στο περιβόητο άρθρο 11. 1.α) Οι εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε απολύσεις όσο διαρκούν τα μέτρα κατά του κορωνοιου και με ημερομηνία έναρξης την 18/3/2020.Τι θα γινει οταν σταματήσουν να ισχύουν τα μέτρα; Τί θα γίνει με αυτούς που απολύθηκαν πριν τη λήψη μέτρων και υπολογίζονται σε 40.000 από 1/3/2020; β) Οι επιχειρήσεις που πλητονται απο τον κορωνοιο δύνανται να αναστείλουν για ένα μήνα τις συμβάσεις Εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού με δυνατότητα παράτασης με κοινή υπουργική απόφαση αναλογα με την εξέλιξη του φαινομένου . Οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της αναστολής συμβάσεων και για διαστημα ίσο με τη διάρκεια αναστολής συμβάσεων, μετά τη λήξη των μέτρων για τον κορωνοιο. Δηλαδή μετά τη λήξη των μέτρων θα απολύουν όποιον θέλουν χωρίς καμμία συνέπεια;
γ) Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας, έχουν και άλλα ευεργετήματα, όπως κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσων βρίσκονται υπό το καθεστώς αναστολής σύμβασης και διακανονισμός ή αναβολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Επειδή ημερομηνία έναρξης είναι η 18/3/2020, όλοι οι εργοδότες που έκαναν απολύσεις από 1/3/2020 και ως 18/3/2020 δεν θα έχουν καμμία συνέπεια αλλά θα έχουν κανονικότατα όλα τα ευεργετήματα που παρέχει ο νόμος. Καταπληκτικό; δ) Σχετικά με το επίδομα 800 ευρώ είναι πολλές οι ασάφειες. Όπως: τί γίνεται με αυτούς που οι επιχειρήσεις τους δεν ανήκουν στις ΚΑΔ που εχουν ανακοινωθεί; Τι θα γίνει με αυτούς που δουλεύουν με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιων ή τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπανης); Ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που αρνούνται να τους δηλώσουν. Βαση της ΠΝΠ θα καλυφθουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων από το κράτος και θα είναι ανάλογη του ονομαστικού μισθού. Τι θα γινει με τις κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν ονομαστικό μισθο οπως με ΤΠΥ ή τίτλους κτήσης (σύμβαση εργου); ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ! η κατάσταση στον εργασιακό τομέα θα γίνει ανεξέλεγκτη λόγω του ιου, αλλα υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει έτσι και μετά. ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ. Ας οργανώσουμε τη δράση μας ακομα και κατω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Μείνετε υγιείς σωματικά και πνευματικά. ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Απάντηση