Μέτρα πρόληψης για την Υγεία και Ασφάλεια

Σύνοψη όσων προβλέπονται για τους εργαζόμενους στις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Μέτρα πρόληψης για την Υγεία και Ασφάλεια

Δημοσίευση από siya.gr »

Ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να εφαρμόσει ο εργοδότης;

Σύμφωνα με τον Ν. 3850/10 περί μέτρων υγιεινής και ασφαλείας, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα υγιεινής, για την περιστολή της απειλής διαδόσεως του κορωνοϊού.

Εάν στην επιχείρηση υπάρχει Ιατρός Εργασίας (επιχείρηση με 50 εργαζομένους), τότε αυτός είναι αρμόδιος να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους εργαζομένους.

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους που (οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα) παρουσιάζουν τα συμπτώμτα του ιού και με τις έγκυες εργζαμόμενες;

Ο εργοδότης που απασχολεί εργαζομένους που εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων, οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα άμεσα από τη στιγμή που θα έρθει σε γνώση του το γεγονός, στο πλαίσιο τόσο των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας αφενός του ίδιου του εργαζομένου και αφετέρου των λοιπών εργαζομένων, του εργοδότη και ασφαλώς των τρίτων στον χώρο εργασίας, για την αντιμετώπιση μετάδοσης του κορωνοϊού όσο και της υποχρέωσής του για την προστασία του εργαζομένου και των τρίτων για ζητήματα υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

Για την εφαρμογή των παρόντων ερμηνευτικών κανόνων και για τη μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο.

Ωστόσο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απουσιάσει αυτοβούλως από την εργασία του επειδή φοβάται ότι μπορεί να κολλήσει τον ιό, καθώς η απουσία του θα θεωρηθεί αδικαιολόγητη. Ειδικές συνθήκες αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Κατά το διάστημα παραμονής του εργαζομένου στην οικία του, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου, εκτός και αν η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της στο σύνολο ή μέρος αυτής λόγω εντολής δημόσιας αρχής για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Πώς προστατεύονται οι εργαζόμενες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

Για τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους

Οι διατάξεις για την ασθένεια ισχύουν κανονικά σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος νοσήσει από το κορωνοϊό;

Υπογραμμίζεται ότι, πέραν των ανωτέρω έκτακτων και προσωρινών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, ισχύουν παράλληλα κανονικά και οι διατάξεις αναρρωτικής άδειας. Ο εργαζόμενος (επιχείρησης που λειτουργεί) που θα νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 απέχει από την εργασία του έχοντας το δικαίωμα να λάβει τις αποδοχές του μέχρι ενός (1) μήνα αν έχει συμπληρώσει έτος στην εργασία του ή μέχρι ενός 15νθημέρου αν έχει συμπληρώσει 10ήμερο στον εργοδότη αλλά όχι και έτος υπηρεσίας.

Υλικά που πρέπει να διαθέτουν οι χώροι εργασίας με ευθύνη του εργοδότη

Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης.
Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
Γάντια μιας χρήσης
Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.
Μπουκάλια με αλκοολούχο διάλυμα με αντλία έγχυσης και βάση. Το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 70% και πιστοποίηση CE
Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Απάντηση