Οδηγός για αναστολές συμβάσεων και αδειών ειδικού σκοπού

Ενημέρωση για την εργασιακή και ασφαλιστική επικαιρότητα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Οδηγός για αναστολές συμβάσεων και αδειών ειδικού σκοπού

Δημοσίευση από siya.gr »


1.Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου;


Για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή οι δηλώσεις με τις διορθώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ημερομηνία που αφορά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Επίσης για τον μήνα Νοέμβριο η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήγηκαν από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4728/2020 (Α’ 186) καθώς η υποβολή δηλώσεων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, κατά τα οριζόμενα της υπ. αριθμ. 39363/1537/30-9-2020 (Β’ 4262), συνεχίζεται μέχρι και 7/12/2020.

2. Πότε θα ξεκινήσει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για το Νοέμβριο;

Για τις κλειστές επιχειρήσεις η πρώτη φάση των πληρωμών ολοκληρώθηκε ενώ θα υπάρξουν και νέες πληρωμές καθώς μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου συνεχίζονται οι αιτήσεις ορθής επανάληψης. Για τις πληττόμενες οι αποπληρωμή θα γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αναφέρει ότι μπορεί να καταβληθούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

3.Τι ποσά αποζημίωσης θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι;

Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υπολογίζεται με βάση των αριθμό των ημερών που τέθηκε ένας εργαζόμενος σε αναστολή με ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ. Ολόκληρη την αποζημίωση των 800 ευρώ θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι σε 5 κλάδους (τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό πολιτισμό) και οι εργαζόμενοι στους νομούς Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες που βρίσκονταν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου.

Αποζημίωση 746,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή για 28 ημέρες από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ αποζημίωση 640 ευρώ για 24 ημέρες αναστολής από τις 7 Νοεμβρίου και μετά. Αποζημίωσης 586,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, τα οποία έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9 Νοεμβρίου.

4.Μπορούν οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» να τεθούν σε αναστολή;

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, μπορούν να τεθούν σε αναστολή, μόνο εφόσον ο εργοδότης προβεί πρώτα σε ορθή επανάληψη της δήλωσης α φάσης για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Δεδομένου ότι υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες για την υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο, νοείται ότι μια κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της α΄ φάσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων αναστολών για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση πληττόμενης επιχείρησης, επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ορθής επανάληψης της α’ φάσης Νοεμβρίου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι μέχρι σήμερα 3 Δεκεμβρίου, ενώ για την β' φάση ξεκινούν οι αιτήσεις αύριο 4 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

5.Πότε ο εργαζόμενος υποχρεούται να κάνει αίτηση για να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού;

Αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα κάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα ποτέ σε αναστολή. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία είναι ήδη καταχωρημένα.

6.Τι γίνεται σε περίπτωση που στο παρελθόν ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή, αλλά πλέον έχει αλλάξει εργοδότη;

Και σε αυτή την περίπτωση, που ο εργαζόμενος είχε δηλωθεί σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του πχ τον Απρίλιο, πλην όμως από διαφορετικό εργοδότη, δεν απαιτείται να προβεί σε νέα δήλωση – αποδοχής της αναστολής.

7.Τι συμβαίνει όταν η επιχείρηση απασχολεί εργαζομένους σε διαφορετικούς ΚΑΔ, με αποτέλεσμα μέρος αυτών να εντάσσονται στους πληττόμενους και άλλοι στις κλειστές επιχειρήσεις;

Ο ΚΑΔ επιλέγεται από τη διαθέσιμη λίστα επιλογής. Στην εν λόγω λίστα εμφανίζεται το σύνολο των ΚΑΔ της επιχείρησης που έχουν δηλωθεί στο TAXIS με αύξουσα ταξινόμηση. Στην περίπτωση όπου υπάρχουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση που υπάγονται σε διαφορετικούς ΚΑΔ, υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις, για κάθε ΚΑΔ.

8.Μπορούν οι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν από την 1η Οκτωβρίου μέσω του Προγράμματος των 100.000 να μπουν σε αναστολή;

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να μπουν σε αναστολή μόνο εάν η επιχείρηση που απασχολούνται έκλεισε με κρατική εντολή. Οι συμβάσεις εργασίας τους παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντίθετα δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

9.Τι γίνεται σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει λάβει την ετήσια άδεια του;

Η ετήσια κανονική άδεια των εργαζομένων μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος. Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.

10. Είμαι γονέας υπάλληλος και το παιδί μου βρίσκεται στο σπίτι δικαιούμαι άδεια;

Οι γονείς υπάλληλοι που έχουν τέκνα δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου να φροντίσουν και να επιβλέψουν τα ανήλικα τέκνα τους. Η άδεια ειδικού σκοπού δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 4 ημέρες, εκ των οποίων η μία θα συμπληρώνεται από την κανονική άδεια του υπαλλήλου. Υπενθυμίζεται ότι την άδεια ειδικού σκοπού τη δικαιούται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς. Επιπλέον, για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται η προσκόμιση κοινής υπεύθυνης δήλωσης των γονέων, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι και οι δύο είναι υπάλληλοι ή ο ένας από τους δύο ιδιωτικός υπάλληλος καθώς και ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτής. Η χορήγηση της εν λόγω άδειας είναι δεσμευτική για την υπηρεσία, η οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί.

11. Δεν έχω υπόλοιπο κανονικής αδείας, δικαιούμαι άδεια ειδικού σκοπού;

Αν ο υπάλληλος δεν έχει υπόλοιπο κανονικής αδείας, τότε κατ’ εξαίρεση ο υπάλληλος μπορεί να συμπληρώσει την άδεια ειδικού σκοπού με οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια, πλην της αναρρωτικής, χωρίς να απαιτείται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτής (πχ άδεια σχολικής επίβλεψης).
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Απάντηση