Παρέμβαση του Νίκου Μαυροκέφαλου στη συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ

Ενημέρωση για την εργασιακή και ασφαλιστική επικαιρότητα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
siya.gr
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2020 12:29 pm

Παρέμβαση του Νίκου Μαυροκέφαλου στη συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ

Δημοσίευση από siya.gr »

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος είναι μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, του ΔΣ του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ

Μπορείτε να δείτε όλες τις παρεμβάσεις στο youtube

Με τη σημερινή μας συνέντευξη απευθυνόμαστε σε όλα τα συνδικάτα, σε όλους τους συνδικαλιστές, σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μη μείνει κανείς απαθής.

Με πιο δυνατή φωνή και με πιο ισχυρή θέληση, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας, να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς.

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα βάλουμε τα δικαιώματά μας «στο ντορβά». Δε σημαίνει ότι θα κλείσουμε τα αυτιά μας στη φωνή αγωνίας και τις εκκλήσεις των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων. Δε σημαίνει ότι θα βάλουμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας «στο κρεβάτι του Προκρούστη» για να μη χαθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν έχουμε δικαίωμα να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάζει τα θύματα ως θύτες.

Ο λαός μας νιώθει την ευθύνη του για την προστασία των γερόντων και των ευπαθών ομάδων. Το αποδεικνύει διαρκώς. Που είναι η κρατική ευθύνη; Σήμερα που μιλάμε εμφανίζονται ελλείψεις σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά στα γηροκομεία.

Γιατί δεν επιτάσσουν τους ιδιώτες της υγείας που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν; Γιατί δεν ακυρώνουν τις απολύσεις; Η υποκρισία περισσεύει. Αυτοί που ψήφισαν την άνοδο των ορίων για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη με προοπτική τα 71 μιλούν για την προστασία των ευπαθών ομάδων. 65 χρονών άνθρωποι είναι πολύ νέοι να βγουν στη σύνταξη, αλλά πολύ μεγάλοι να βρουν ΜΕΘ αν αρρωστήσουν.

Τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας και τα όποια περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του ιού είναι αποσπασματικά και ως εκ τούτου εν μέρει αποτελεσματικά. Το σίγουρο είναι πως από μόνα τους δεν αρκούν.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου χωρίς όπλα.

Είναι πρόκληση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που λέει στους υγειονομικούς ότι «αν τελειώσουν τα γάντια απλά να πλένετε τα χέρια σας», να χαρίζει 30 εκ. ευρώ στις μεγάλες κλινικές που διαθέτουν τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊου όχι με επιστημονικά κριτήρια αλλά με κριτήριο το κέρδος.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, στον άμεσο και επαρκή εξοπλισμό τους και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας.

Παράλληλα τονίζουμε. Η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων επιδιώκει κύρια να καλλιεργήσει το φόβο και να χτυπήσει πρώτα και κύρια τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Όμως η πρώτη που σπάει την καραντίνα είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Επιτρέποντας σε μεγάλους χώρους δουλειάς να στοιβάζονται δεκάδες εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Αρνούμενη πεισματικά να ενισχύει τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τις ώρες αιχμής για να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση και να λάβει μέτρα προστασίας για τους οδηγούς.

Επιτρέποντας δεκάδες συνάνθρωπους μας να συνωστίζονται στα Σούπερ Μάρκετ, έξω από τις Τράπεζες και σε άλλες υπηρεσίες για να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα.

Κυνηγώντας το μεροκαματιάρη στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που κλείνει τις φοιτητικές εστίες και στέλνει χιλιάδες φοιτητές στην επαρχία, διαμορφώνοντας μια νέα ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Δεν πρέπει να γίνουμε Ιταλία.

Ο προχθεσινός δίκαιος απεργιακός αγώνας των Ιταλών εργατών αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι μεγαλύτερος κίνδυνος του κοροωνοϊού για τη δημόσια υγεία είναι η δίψα για το κέρδος των βιομηχάνων και των άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ίδιοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Ιταλία ομολογούν ότι οι μεγαλύτερες εστίες διάδοσης του ιού ήταν τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις που συνέχιζαν να λειτουργούν καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που στοιβάζονταν ο κόσμος. Στις συνεχής εκκλήσεις των εργαζομένων οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση της Ιταλίας έδειξαν άκαμπτη στάση.

Αλήθεια ποσά κομβόι στρατιωτικών οχημάτων με χιλιάδες φέρετρα χρειάζονται για να μην «καταρρεύσει» ο επιχειρηματικός κόσμος;

Με τα ίδια επιχειρήματα η κυβέρνηση της ΝΔ εκβιάζει το λαό και νομοθετεί μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αλήθεια πως θα αντιμετωπιστεί ο κορονωϊός με την απαγόρευση των απεργιών και με την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης;

Με πρόσχημα την πανδημία, όπως στην οικονομική κρίση η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν και τώρα ευκαιρία οι εργοδότες και η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να σαρώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα!

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έφερε η κυβέρνηση δήθεν ως "δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις", δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, να βάλει στον πάγο εργαζόμενους και να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία τους, να αναστείλει συμβάσεις εργασίας, να επιβάλει μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, να κάνει λάστιχο το χρόνο και το χώρο εργασίας!

Την ίδια στιγμή έχει αναστείλει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας λύνοντας τα χέρια στους εργοδότες να οργιάσουν.

Είναι χιλιάδες πια οι καταγγελίες που έχουμε:

• για παραβιάσεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε τηλεφωνικά κέντρα, σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν τα μέσα ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκα, προστατευτικά τζάμια) και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους τα ίδια μέσα για την εργασία τους (ακουστικό, πληκτρολόγιο κ.α.)

• για άρνηση επιχειρήσεων και μάλιστα ορισμένων τομέων ζωτικής σημασίας για το λαό όπως στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ να ελέγξουν ύποπτα κρούσματα και απλά βάζουν εργαζόμενους σε καραντίνα

• για εκβιαστικές απολύσεις που γίνονται με αφορμή την πανδημία όπως με δεκάδες ναυτεργάτες, όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου οι εταιρείες θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια και τώρα περνούν μέσα σε μια νύχτα σε αναστολή συμβάσεων, σε γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, ακόμα και σε αθλιότητες όπως το γεγονός ότι με ένα τηλεφωνικό μήνυμα περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι απολύθηκαν, έμειναν στο δρόμο

• για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκβιάζονται να αλλάξουν τις συμβάσεις τους προς το χειρότερο αλλιώς θα θεωρηθούν οι ίδιοι υπεύθυνοι για την απόλυσή τους

• για τους 900.000 και πλέον ανέργους που δεν έχουν κανένα εισόδημα αυτή την περίοδο και καμία τύχη να βρουν δουλειά σε αυτές τις συνθήκες

Συνάδελφοι,

Με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε για να μη χαθούν δικαιώματα, να μη καταστρατηγηθούν συλλογικές συμβάσεις, να μη χαθούν μισθοί και θέσεις εργασίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν την συνδικαλιστική δράση.

Απαιτούμε να παίρνονται από τους εργοδότες όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Εδώ και τώρα να καταργηθούν τα μέτρα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που τσακίζουν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Επικοινωνήστε και γραφτείτε στα σωματεία σας. Κανείς μόνος. Δυναμώνουμε τη φωνή, δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας.
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

www.siya.gr

Απάντηση